Erste: Criza financiara incetineste ritmul de crestere al energiei eoliene

Piata energiei eoliene va fi afectata, pe termen scurt, de o dezvoltare mai lenta in 2009 din cauza crizei economice, dar isi va continua extinderea si va inregistra o crestere de cinci ori pana in 2020, la aproximativ 600 GW, estimeaza analistii Erste Group.

La aceasta rata de crestere prevazuta si la costuri de instalare de 1,4 milioane de euro per MW, se estimeaza venituri generate de industria energiei eoliene de circa 40 miliarde euro pe an.

“Costurile energiei eoliene au scazut din anii '80 cu circa 80%, ajungand la aproximativ 70 euro/MWh, uneori reusind chiar sa atinga nivelurile pietei din 2008. La acest pret, energia eoliana poate concura cu centralele termice, iar in 2015 se preconizeaza ca electricitatea obtinuta pe baza de gaze naturale si carbune va ramane constant mai scumpa decat energia eoliana”, a afirmat Stephan Lingnau (foto), analist la Erste Group, in cadrul unei conferinte de presa.

In anii urmatori, analistii se asteapta la o continuare a cresterii pe segmentul energiei verde de pe uscat, in special in SUA si China. Mai mult, segmentul de coasta va deveni treptat mai solid si se va reenergiza, prin inlocuirea vechilor turbine cu altele noi de capacitate mai mare care va duce la cresterea si mai mare a capacitatilor.

In 2007, investitiile in energia eoliana erau deja egale ca valoare cu investitiile in energia solara si combustibili agricoli.

La nivel general, capacitatea globala acumulata de energie s-a dublat in ultimii trei ani. Astfel, aceasta acopera aproximativ 1,4% din consumul global de electricitate pe anul 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri