Juratii au refuzat sa ii acorde lui Elaine Hess cele 130 milioane dolari pe care le cerea, sustinand ca sotul ei, Stuart Hess, a fost responsabil in proportie de 58% de soarta sa: el fuma pana la trei pachete de tigari Benson & Hedges pe zi. A murit in 1997, la varsta de 55 de ani, dupa ce fumase timp de mai mult de 40 de ani.

Insa la capatul unor deliberari de aproape noua ore, juratii i-au acordat lui Elaine Hess o despagubire de doua milioane de dolari, iar fiului sau David de un milion. Juratii au condamnat de asemenea compania producatoare de tigari la o amenda de cinci milioane de dolari. Compania a anuntat imediat ca are intentia sa faca apel, conform NewsIn.

Decizia, pronuntata de un juriu de la Fort Lauderdale, ar putea fi folosita ca precedent in alte 8.000 de procese de acest gen care sunt in curs de pregatire in Florida, dupa ce in 2006 Curtea Suprema a statului a anulat o sanctiune record de 145 milioane dolari la capatul unui proces in nume colectiv.

Totusi Altria, compania-mama a Philip Morris, a promis ca se va apara "viguros" in fiecare dintre aceste cazuri.

Citeste si:

"Nu credem ca verdictul de astazi este un indiciu al modului cum se vor solutiona cazurile viitoare", a subliniat intr-un comunicat Murray Garnick, unul dintre sefii serviciilor juridice de la Altria, apreciind ca acest proces a fost judecat primul pentru ca avocatii reclamantilor l-au considerat ca avand cele mai mari sanse de a fi castigat.
In cazul Hess, Garnick a reprosat juratilor ca s-au sprijinit pe elemente ale procedurii in nume colectiv "care nu au legatura directa cu fumatorul decedat".

Dimpotriva, un avocat specializat in procesele impotriva producatorilor de tigari, Edward Sweda, considera verdictul "incurajator", vazand in el "un semn bun pentru cazurile viitoare".

Respingand condamnarea pronuntata la procedura in nume colectiv, Curtea Suprema din Florida a apreciat drept valide concluziile juriului potrivit carora producatorii de tigari au ascuns fenomenul de dependenta si riscurile pe care le presupune fumatul pentru sanatate.