Nissan colaboreaza la un proiect destinat dezvoltarii unei tehnologii de scanare a sistemului osos. Scopul este acela de a maximiza protectia oferita ocupantilor in eventualitatea unui accident rutier.

Sistemul de scanare a oaselor utilizeaza tehnologia cu ultrasunete pentru a analiza densitatea oaselor ocupantilor si a ajusta forta airbag-ului si a pretensionatoarelor centurilor de siguranta in scopul maximizarii protectiei si a minimizarii riscului producerii unor leziuni ca rezultat direct al actiunii lor.

Pentru efectuarea analizei, la pornirea masinii, un aparat cu ultrasunete masoara densitatea osoasa a ocupantilor. Dupa inregistrarea rezultatelor, diferitele dispozitive de siguranta calculeaza nivelul optim de desfasurare in scopul protejarii ocupantilor si al minimizarii riscului de producere a leziunilor.

Cu toate ca desfasurarea airbag-urilor si fortele instantanee mari exercitate asupra pieptului de centura de siguranta in timpul accidentelor pot provoca uneori leziuni, este binecunoscut ca acestea sunt cu mult mai mici decat cele care s-ar produce in lipsa utilizarii acestor dispozitive de siguranta

Prima utilizare a noii tehnologii pe un vehicul pus in comercializare nu a fost inca programata.

Centrul Tehnic European al companiei Nissan (Technical Centre Europe - NTCE) este una dintre organizatiile de automobilism implicate in proiectul scanarii sistemului osos, denumit BOSCOS (Bone Scanning for Occupant Safety). Obiectivul acestui proiect il constituie dezvoltarea unei tehnologii care poate adapta desfasurarea sistemelor de siguranta ambarcate la densitatea structurii osoase a ocupantilor.

In ultimii ani, au fost facute progrese uriase in domeniul protectiei ocupantilor prin introducerea pretensionatoarelor centurilor de siguranta, a airbag-urilor integrate in volan si apoi, a airbag-urilor pentru pasageri, a celor laterale si draperie. Proiectul BOSCOS este destinat imbunatatirii sistemelor de siguranta.

Din consortiu fac parte: the Cranfield Impact Centre, apartinand de Cranfield University's School of Industrial and Manufacturing Science si TRW Automotive. NTCE este centrul de tehnologie si dezvoltare al companiei Nissan in Europa. NTCE are 700 de salariati care lucreaza la proiecte europene sau destinate pietelor din afara Europei in sediile sale din Cranfield, Bedfordshire, Barcelona, Madrid, Bruxelles si Germania.