Producatorii de droguri din America de Sud inlocuiesc furnizorii din Caraibe si din Atlanticul de Nord, pentru a evita autoritatile britanice si americane, arata raportul anual INCB.

Astfel, stocurile de cocaina sunt concentrate in Africa de Vest, de unde sunt livrate in Marea Britanie si in restul Europei, direct sau prin Balcani, relateaza NewsIn.

Traficantii incarca avioanele comerciale cu un numar mare de carausi de droguri, care pot inghiti pana la un kilogram de cocaina fiecare, avertizeaza raportul.

Aceasta metoda face dificila depistarea carausilor, de catre politie si vamesi. Pretul cocainei a scazut puternic in ultimii ani, iar cifrele oficiale publicate saptamana trecuta arata ca, in prezent, o linie de cocaina costa numai o lira sterlina (circa 5 lei).

Citeste si:

Raportul mai subliniaza ingrijorarile legate de traficul de canabis. Marea Britanie se afla pe prima pozitia in ceea ce priveste consumul de canabis in randul adolescentilor. Circa 44% dintre tinerii de 15-16 ani recunosc consumul drogului, comparativ cu mai putin de 10% in Norvegia.

Insa autorii raportului subliniaza o scadere semnificativa a consumului de canabis pe acest sector de varsta in Marea Britanie, cu circa 4% in intervalul 2001-2007.

Acestia sprijina decizia guvernului de a trece canabisul in randul drogurilor de categorie B, din cauza temerilor legate de impactul pe care il are asupra sanatatii mentale a tinerilor.