Economia mondiala va trece printr-o perioada grea anul acesta, iar guvernele si bancile centrale trebuie sa regandeasca modul in care actioneaza, a declarat seful Fondului Monetar International (FMI), adaugand ca la nivel global incepe sa se concretizeze o anumita cooperare, relateaza Reuters.

Dominique Strauss-Kahn a spus ca statisticile recente pentru economia mondiala contin indicii ca ultimele estimari ale Fondului, publicate luna trecuta si anticipand o crestere economica de 0,5% in 2009, sunt amenintate de riscuri.

Strauss-Kahn declarase miercuri pentru publicatia franceza Les Echos ca estimarile ar putea fi revizuite aproape la zero, anunta NewsIn.

Guvernele lumii ar trebui sa isi amelioreze cooperarea si sa reziste tentatiei de a actiona pe cont propriu si exista semnale ca aceasta cooperare incepe sa se intample, a mai declarat directorul Fondului, cu ocazia unei conferinte pe probleme de competitie.

"Avem nevoie de o cooperare mai accentuata si consolidata. Sincer, cred ca acest lucru incepe sa se intample, pentru ca sefii statelor si guvernelor sunt constienti de nevoia unor politici de cooperare", a spus Dominique Strauss-Kahn.

Oficialul a reiterat ca in ultimele luni reprezentantii statelor au tins sa fie de acord la forumurile internationale ca este nevoie sa coopereze, dar au revenit acasa avand in minte constrangerile nationale in actiunile lor.

Ţarile ar trebui sa incerce sa revigoreze creditarea, in caz contrar planurile de stimuli economici urmand a se confrunta cu mari obstacole in a fi eficiente, a declarat directorul Fondului, la sediul de la Paris al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Strauss-Kahn a cerut guvernelor sa revizuiasca toate chestiunile, de la supraveghere la guvernare si la modul de gestionare a politicii monetare.

Politica monetara "ar trebui sa poata lua in considerare mai multe aspecte, si acumularea de riscuri lasate candva usor pe dinafara".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Twitter va implini 10 ani -10 mesaje marcante de pe platforma