Obama va prezenta tinta ambitioasa astazi, cand va gazdui o reuniune la Casa Alba cu privire la responsabilitatea fiscala. De asemenea, planul va fi prezentat si spre sfarsitul acestei saptamani, cand administratia Obama va prezenta schita primului sau buget, pentru anul fiscal 2010.

In contextul in care zeci de mii de americani isi pierd locurile de munca, Obama a spus ca refacerea economiei Statelor Unite este prioritatea sa imediata, admitand ca succesul sau esecul acestui plan va defini mandatul sau.

"Nu putem genera o crestere economica sustenabila fara a reusi sa aducem sub control deficitele", a declarat presedintele intr-un discurs saptamanal la radio, precizand ca va reduce imediat taxele pentru 95% din americani, ca parte a eforturilor de stimulare a economiei.

Citeste si:

Un oficial al administratiei Obama a spus ca presedintele a propus reducerea deficitului bugetar - care va urca la 1.500 miliarde dolari in aceest an, potrivit estimarilor economistilor - prin cresterea taxelor pentru cei instariti si reducerea cheltuielilor.

Anul trecut, Statele Unite au cheltuit circa 190 miliarde dolari in razboaiele din Irak si Afganistan. Obama a promis ca va retrage trupele americane din Irak in urmatoarele 16 luni si ca va diminua efortul militar al SUA in Afganistan.

Obama a convocat lideri al patronatelor si sindicatelor, experti din mediul academic si congresmeni la o reuniune ce va avea loc luni, in care se va discuta despre modalitatile in care deficitul bugetar poate fi redus. Intrunirea va fi urmata, marti, de o luare de cuvant in fata Congresului, in cadrul careia presedintele va sublinia "prioritatile nationale urgente".