In contextul tensiunilor din pietele emergente din intreaga lume si al apelurilor catre Uniunea Europeana (UE) de a se implica tot mai mult in salvarea unor tari ca Letonia, Ungaria si Romania, FMI s-a straduit sa isi mareasca puterea de actiune, potrivit NewsIn.

"Observam efectele lipsei de resurse in cadrul FMI. Programele sunt probabil realizate la un nivel mai mic pentru ca FMI se teme sa nu ramana fara bani", a spus Simon Johnson, fost economist FMI, care lucreaza in prezent la Massachusetts Institute of Technology.

FMI a oferit anul trecut 15,7 miliarde dolari (12,4 miliarde euro) dintr-un pachet de 25,1 miliarde dolari aprobat pentru Ungaria, insa resursele scad rapid.

Ken Rogoff, un alt fost economist, a declarat ca "FMI nu are suficiente resurse pentru a sprijini toate tarile din Europa de Est".
Rogoff a sustinut apelul facut de presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, catre Uniunea Europeana, prin care solicita ca UE sa preia controlul in salvarea Europei de Est.

FMI, care detine fonduri imediat accesibile de 142 miliarde dolari si poate obtine rapid alte 50 miliarde dolari, a incheiat recent un acord pentru a imprumuta inca 100 miliarde dolari de la Japonia si cauta sa imprumute inca 150 miliarde dolari de la alte guverne.

Acordul a fost sprijinit, in principiu, de tarile membre FMI, inclusiv de statele UE, insa campania Fondului este discutata intr-o dezbatere mai ampla legata de FMI, inainte de intrunirea G20 ce va avea loc in aprilie.