Sefii unei retele suspectate de a fi inundat piata europeana cu bancnote false de 100 de euro au fost arestati la Belgrad, iar o tipografie clandestina a fost desfiintata, in cadrul unei actiuni coordonate de Europol, a anuntat marti Oficiul European de Politie de la Viena, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Patru persoane au fost arestate, dintre care un sarb de 37 de ani, banuit a fi seful retelei, cu ocazia unor interventii efectuate la jumatatea lui februarie de catre politia sarba, in momentul in care falsificatorii de bani incercau sa isi mute tiparnita.

Aceasta 'lovitura de teatru' survine dupa 23 de luni de ancheta initiata de politia austriaca, dupa descoperirea primelor bancnote false, mai scrie AFP.

In total, reteaua este banuita de a fi difuzat mai multe sute de mii de bancnote false de 100 de euro in Europa, mai ales in Austria, Germania, Olanda, Italia, Slovenia si Grecia.

Mai mult de 13.500 de bancnote puse pe seama acestei retele au fost confiscate in Europa, in decursul ultimilor doi ani. In Austria, unde in ultimele luni au fost arestati 16 traficanti suspectati de legaturi cu reteaua, aceste bancnote au reprezentat doua treimi din totalul bancnotelor false de 100 de euro confiscate in 2008, potrivit politiei.

Bancnotele, imprimate pe hartie obisnuita, nu aveau nici filigran, nici holograma si nici vreun marcaj vizibil la ultraviolete. Cu ocazia interpelarilor de la Belgrad au fost confiscate 216 bancnote.

Serbia si-a consolidat in septembrie cooperarea cu Europol, in cadrul eforturilor sale privind integrarea in Uniunea Europeana (UE).

Banca Centrala Europeana (BCE) anuntase in ianuarie ca in al doilea semestru din 2008 numarul bancnotelor false de euro aflate in circulatie se majorase cu 13%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
DKV Euro Service deconteaza taxa de drum din Serbia in sistem post-pay