Ministerul economiei din Spania estimase un deficit de 3,4% din PIB in 2008, dupa un excedent record de 2,2% din PIB inregistrat in 2007, cel de-al doilea din zona euro.

"Speram sa redresam balanta fiscala intr-o perioada relativ scurta", a declarat marti secretarul Trezoreriei, Carlos Ocana, intr-o conferinta de presa, dupa anuntarea primului deficit public din ultimii patru ani, in contextul intrarii tarii in recesiune.

"Deficitul public este sustenabil", a spus acesta, adaugand ca guvernul estimeaza ca deficitul va atinge un maximum de 5,8% din PIB in acest an, ce se va redresa la aproape 3% din PIB pana in 2011.

Strategia de diminuare a deficitului se bazeaza pe revenirea Spaniei la o crestere relativ puternica pana in 2011, ce ii va oferi posibilitatea de a elimina stimulii fiscali si planurile de suport, a spus Ocana.

"Cand economia va reveni pe crestere, vom putea sa reducem masurile de cheltuieli si masurile fiscale aplicate in prezent, ceea ce va necesita forta politica", a adaugat acesta.

Comisia Europeana a demarat procedurile de deficit excesiv pentru Spania si alte cinci tari ale Uniunii, pentru ca au depasit limita de 3% din PIB. Comisia si unii economisrti considera ca economia Spaniei va continua sa se comprime in 2010 si estimeaza ca previziunile facute de guvern, ce mizeaza pe o crestere de 1,2% anul viitor, sunt prea optimiste.

Deficitul de 41,87 miliarde euro inregistrat in 2008 este primul afisat din 2004, cand statisticile au indicat un deficit de 0,28% din PIB. Comisia Europeana estimeaza ca deficitul bugetar spaniol se va adanci la 6,2% din PIB in 2009, inainte de a se reduce la 5,7% din PIB in 2010.