Mai devreme, S&P a coborat ratingul Letoniei de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', nivel sub pragul de investment grade, motivandu-si decizia prin inrautatirea perspectivei externe si a riscurilor asociate implementarii programului economic ambitios al guvernului. Letonia devine, astfel, al doilea stat din UE, dupa Romania, care nu mai beneficiaza de rating de investitii, potrivit NewsIn.

"Retrogradarea agentiei de rating nu va influenta realizarea programului de stabilizare economica si reluare a cresterii si primirea de sprijin international de donatorii internationali", a mentionat ministerul, intr-un comunicat.

Institutia letona face referire la programul economic bazat pe un imprumut de sustinere de 7,5 miliarde euro, obtinut anul trecut de la Fondul Monetar International (FMI) si UE.

Situatia de pe pietele financiare este de asa natura ca tarile cu rating scazut aveau oricum probleme in obtinerea de fonduri pe aceste piete, de aceea Letonia a fost nevoita sa apelezela FMI si la Uniunea Europeana, a explicat ministerul.

Insa institutia letona a adaugat ca scaderea ratingului la un nivel in afara categoriei de investitii "reduce posibilitatile guvernului de a se imprumuta pe pietele de capital si sporeste si mai mult influenta crizei financiare internationale asupra realizarii de imprumuturi de catre stat".

Celelalte doua state baltice, Lituania si Estonia, au fost plasate sub supraveghere de catre S&P, cu perspective negative.

Alta mare agentie de rating, Fitch, a anuntat ca vede presiuni asupra calificativului acordat Letoniei, daca intelegerea cu FMI esueaza.

S&P si Fitch au retrogradat la finalul anului trecut Romania la categoria "junk", o premiera pentru un stat membru al UE.