Comisia Europeana (CE) a examinat programele de convergenta si stabilitate propuse de Italia, Luxemburg, Lituania si Portugalia, care estimeaza ca economiile lor se vor comprima in 2009, dar isi vor reveni usor in 2010.
"Din cauza unei crize financiare mondiale fara precedent si a scaderii economice, finantele publice sunt supuse unui stres considerabil in majoritatea tarilor Uniunii Europene, iar masurile fiscale luate de acestea pentru a sustine cererea si crearea de noi locuri de munca sunt in linie cu planul european de redresare economica", a declarat comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, conform NewsIn.

Italia estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 3,7% din produsul intern brut (PIB), dupa ce in 2008 acesta s-a adancit la 2,6% din PIB, de la 1,6% din PIB in 2007. De asemenea, economia Italiei ar putea scadea cu 2% in acest an, iar inflatia este asteptata sa se reduca la 1,2%. In 2008, PIB-ul Italiei s-a comprimat cu 0,6%, iar inflatia a fost de 3,5%. In 2010, PIB-ul Italiei ar putea creste cu 0,3%, inflatia ar putea accelera la 1,7%, iar deficitul bugetar s-ar putea tempera la 3,3% din PIB.

CE a recomandat Italiei sa implementeze masurile bugetare stabilite pentru 2009, sa continue planurile de ajustare structurala, sa imbunatateasca politica fiscala si sa eficientizeze cheltuielile publice.

Luxemburgul anticipeaza o scadere cu 0,9% a economiei in acest an, fata de o crestere de 1% in 2008, si o inflatie de 0,6% comparativ cu 4,1% anul trecut. De asemenea, autoritatile luxemburgheze estimeaza un deficit bugetar de 0,6% din PIB in 2009 fata de un excedent al bugetului de 2% din PIB in 2008. Pentru 2010, estimarile se refera la o crestere economica de 1,4%, o inflatie de 2,5% si un deficit bugetar de 1,5% din PIB.

Oficialii de la Bruxelles au recomandat Luxemburgului sa implementeze masurile de sustinere a economiei stabilite prin planul european de redresare economica si sa imbunatateasca sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, prin masuri de reforma structurala, mai ales in zona pensiilor.

Economia Lituaniei este in fata unei scaderi severe, ca urmare a reducerii drastice a cererii interne. Adancirea crizei globale, precum si diminuarea cererii externe contribuie, de asemenea, la deteriorarea economiei, pentru care se estimeaza o comprimare cu 4,8% in 2009, fata de o crestere de 3,5% anul trecut.

Oficialii lituanieni prognozeaza si pentru 2010 o scadere economica de 0,2%. Inflatia va scadea in acest an la 5,4% fata de 11,2% in 2008 si este estimata la 3,6% in 2010. Deficitul bugetar este estimat sa se tempereze la 2,1% din PIB in 2009, dupa ce anul trecut a fost de 2,9% din PIB. In 2010 oficialii din Lituania se asteapta ca tendinta de temperare a deficitul bugetar sa continue, iar acesta sa ajunga la 1% din PIB.

CE recomanda Lituaniei sa implementeze masurile necesare pentru atingerea tintelor bugetare in 2009, prin consolidare fiscala pe termen lung, sa coreleze cheltuielile din sectorul public cu productivitatea si sa intareasca politica fiscala si transparenta.

In Programul de stabilitate al Portugaliei se prevede comprimarea cu 0,8% a PIB-ului in 2009, dupa o crestere economica de doar 0,3% anul trecut. Economistii se asteapta ca Portugalia sa aiba din nou o crestere a produsului intern brut din 2010, estimata la 0,5%. Inflatia va scadea la 1,2% in 2009, de la 2,6% in 2008, si ar putea fi de 2% in 2010. Portughezii se asteapta ca deficitul bugetar sa se adanceasca la 3,9% din PIB in 2009, de la 2,2% din PIB anul trecut, urmand apoi sa se tempereze la 2,9% din PIB in 2010.

CE a recomandat Portugaliei sa ia masuri pentru a evita o mai mare deteriorare a finantelor publice in 2009, sa continue ajustarea structurala planificata si sa intareasca strategia bugetara, ca sa remedieze dezechilibrele actuale ale economiei.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri