"Gravitatea crizei economice din Europa de Est ameninta aproape doua decenii de reforme economice", a avertizat BERD, care afirma ca lucreaza in legatura stransa cu alte organisme, ca sa ajute aceste tari sa isi depaseasca dificultatile, potrivit NewsIn.

"Problemele regiunii sunt strans legate de cele din restul Europei, iar solutia consta intr-o reactie coordonata a autoritatilor publice si a institutiilor financiare internationale", a declarat Thomas Mirow, fost secretar de stat german pentru finante, care a urmat anul trecut francezului Jean Lemierre la conducerea BERD.

BERD a reiterat, referitor la acest aspect, ca si-a multiplicat deja in ultimele luni interventiile in sectorul financiar din Europa de Est, venind mai ales in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), foarte fragile din cauza inaspririi creditarii.

Citeste si:

Printre investitiile recente se numara pachete financiare pentru sectorul bancar din Georgia, pentru Raiffeisen Bank Aval din Ucraina si pentru Banca Transilvania, unul dintre principalele IMM-uri romanesti, precizeaza un comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

BERD, cu sediul la Londra, apartine la 61 de tari care finanteaza sau primesc ajutor din partea institutiei. De la infiintarea sa din 1991, BERD sprijina statele din fostul bloc comunist al Europei de Est in tranzitia lor spre economia de piata.