Premierul polonez Donald Tusk a spus ca accentuarea turbulentelor economice reprezinta un argument in favoarea schimbarii unora dintre cerintele pentru adoptarea euro, comentarii asemanatoare celor facute marti de omologul sau ungar, relateaza Reuters.

Tusk a indicat, de asemenea, ca o abordare concertata ar putea fi necesara si in ceea ce priveste intrarea Poloniei in vara aceasta in ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera zonei euro ce reprezinta textul de stabilitate pe care moneda nationala trebuie sa il treaca timp de doi ani si apoi inlocuirea zlotului cu euro in 2012.

"Daca strategia poloneza va fi implinita, atunci vom avea nevoie de discutii cu parteneri", a declarat premierul polonez.

"Merita sa construim o serie de argumente pentru simplificarea procesului de adoptare a euro. Alaturi de alti aspiranti, vrem sa ne gandim la modalitati prin care sa parcurgem etape ce sa faca aspiratiile noastre mai realiste", a adaugat Donald Tusk.

Varsovia a intrunit cele mai multe dintre criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro, dar in prezent are probleme din cauza deficitului si a inflatiei, informeaza NewsIn.

Premierul polonez a spus ca tara sa va avea nevoie de cateva zile ca sa discute chestiunea, inclusiv la o intrunire informala de duminica a Consiliului European.

Marti, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a spus ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa scurteze perioada in care unei tari candidate i se cere sa stea in ERM-2.

Dintre cele 12 state foste comuniste care s-au alaturat UE in 2004 si 2007, Cipru, Malta, Slovacia si Slovenia au adoptat moneda unica, iar zona euro numara in prezent 16 tari.