Intr-o analiza data publicitatii de Bank Austria Creditanstalt este prezentata situatia tuturor statelor care aspira la integrarea in Uniunea Europeana si la aderarea la zona euro. Din acest raport, Bulgaria este vazuta in Uniunea Monetara cel mai tarziu in 2010.

Bulgaria ar putea adera la zona euro in anul 2010, daca intra in Uniunea Europeana in 2007, se afirma intr-un raport realizat de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si citat de Sofia News Agency.

Bulgaria trebuie sa intre in zona euro si sa introduca moneda unica in locul monedei nationale imediat dupa ce Bulgaria este acceptata in Uniunea Europeana, a afirmat Marianne Kager, economist principal la BA - CA.

Kager a declarat ca Bulgaria, ca si Romania, a realizat progrese importante in ceea ce priveste introducerea monedei unice, dar ca mai exista numeroase lucruri de realizat, in special in ceea ce priveste stabilitatea politica.

Bulgaria trebuie sa-si amplifice eforturile pentru mentinerea inflatiei la parametri normali, singurul domeniu in care guvernul de la Sofia este in intarziere fata de ceilalti candidati la aderare, a adaugat Kager.


Pentru 2006, bulgarii tintesc o rata a inflatiei de numai 3 procente


Tinta medie de inflatie pe anul 2005 este 4,8%, iar pe 2006, bulgarii tintesc o rata a inflatiei de 3%, compatibila cu normele bancare ale uniunii monetare. Banca Nationala a Bulgariei (BNB) a propus un interval de timp situat intre anii 2009 - 2010 pentru adoptarea monedei euro. Estonia, Lituania si Slovenia vor adera la zona euro in 2007, datorita progreselor inregistrate, ele fiind aproape de indeplinirea tuturor criteriilor necesare aderarii. Au un deficit bugetar situat sub 3%.

Datoria publica este mai mica de 60% din PIB, iar dobanzile pe termen lung au rate sub 2,5%. Potrivit lui Kager, Bank Austria estimeaza ca Letonia va intra in zona euro la 1 ianuarie 2008. Polonia, Cehia si Ungaria ar putea sa se alature uniunii monetare in 2010, o data cu Bulgaria.

Toate cele trei tari au depasit in 2005 limita deficitului bugetar de 3%. In plus, urmeaza ani electorali pentru toate aceste trei tari, astfel incat exista probabilitatea ca reformele radicale sa fie amanate, ceea ce intarzie si adoptarea monedei unice
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri