Compania japoneza Toyota va incepe sa comercializeze incepand de astazi modelele Lexus pe piata japoneza, in incercarea de a impulsiona vanzarea acestui tip de automobil in afara Statelor Unite, transmite Reuters. Lexus este marca de lux a concernului Toyota, comercializand modele atat tip limuzina, cat si masini de teren. Deocamdata pe piata japoneza vor fi comercializate limuzinele GS, SC si IS. „Lexus este prezent pe piata americana de circa 20 de ani. Este timpul sa devina o marca premium globala“, a afirmat presedintele Toyota, Katsuaki Watanabe. Marca Lexus se bucura de succes pe piata americana, cea mai mare pentru automobilele de lux, anul trecut vanzand pe acesta piata, 288.000 de masini. Aceasta cifra i-a asigurat, pentru al cincilea an consecutiv, locul I in topul celor mai bine vandute automobile de lux. Totusi, vanzarile globale ale Lexus au fost in 2004 de 359.000, cu mult sub sub cele ale cele ale Mercedes-Benz si BMW, care au depasit un milion de unitati.

Reprezentantii Toyota considera ca reusita pe piata japoneza, unde soferii sunt foarte selectivi, le va asigura succesul pe pietele europene, unde Lexus a incercat in ultimii 15 ani sa obtina cote de piata cat mai bune. In anul 2004, in Europa au fost vandute 25.300 unitati.

Toyota intentioneaza ca la inceputul anului viitor sa preia de la Mercedes-Benz si BMW pozitia de lider pe piata japoneza de automobile de lux. In 2004, vanzarile acestui sector au totalizat, in Japonia, 58.400 unitati, 44.400 dintre acestea apartinand Mercedes si BMW. „Pana in prezent, segmentul premium a fost dominat in Japonia de catre companiile straine. Toyota arata ca nu mai tolereaza aceasta situatie. Ne putem astepta ca mediul concurential sa devina mai aspru“, a afirmat Michael Raab, analist in domeniul automobilelor la Sal. Oppenheim. Pretul modelului Lexus GS350 va fi de circa 5,2 milioane de yeni (47.300 dolari) comparativ cu opt milioane de yeni (72.700 dolari), cat costa un Mercedes clasa E, care este dotat cu un motor de aceeasi capacitate si peste sapte milioane de yeni (63.700 dolari), pentru modelul BMW seria 5, cu o capacitate de trei litri.