Trei dintre cele mai importante economii din nordul Europei s-au comprimat dramatic in trimestrul patru al anului trecut, Finlanda si Danemarca intrand in recesiune.
Economia Suedei s-a redus anual cu 4,9%, pentru al doilea trimestru consecutiv, in ultimele trei luni din 2008, in contextul in care cererea pentru bunurile de export a scazut din cauza incetinirii cresterii economice globale, relateaza Bloomberg.

Produsul intrn burt (PIB) a scazut cu o rata anuala de 4,9%, ajustata la numarul zilelor lucratoare, dupa ce datele revizuite au relevat o comprimare a acestuia cu 0,1% in intervalul anterior, potrivit statisticilor oficiale. Economistii chestionati de Bloomberg estimasera o comprimare a PIB-ului cu 2,1%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fata de trimestrul anterior, PIB-ul s-a comprimat cu o rata ajustata sezonier de 2,4%, marcand al treilea trimestru consecutiv de scadere a productiei.

"Economia a fost afectata sever de recesiunea globala", a declarat un economist, inainte ca raportul sa fie publicat. "Datele privind cresterea economica din al patrulea trimestru se vor dovedi a fi printre cele mai slabe dintre cele ale statelor industrializate, iar cresterea din 2009 va fi, cel mai probabil, negativa, de 2,7%, pana la cel mai mic nivel din 1940", a mai spus acesta.

"In contextul incetinirii cresterii economice, amenintarea deflatiei este mai puternica ca niciodata, iar Riksbank ar putea reduce dobanda pana la zero", a spus economistul.

Finlanda, in recesiune

Finlanda a intrat in recesiune in al patrulea trimestru din 2008, inregistrand o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 1,3%, dupa o comprimare de 0,3% in al treilea trimestru, a anuntat vineri institutul finlandez de statistica, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Finlanda este in recesiune. Potrivit statisticilor preliminare, produsul intern brut a scazut cu 1,3% in ultimul trimestru din 2008, fata de trimestrul al treilea", arata un comunicat al institutului de statistica.

"Cresterea economica incetinise deja in 2008 si, in al treilea trimestru, PIB-ul scazuse cu 0,3% fata de trimestrul precedent", arata acelasi raport.

Institutul de statistica a mai revizuit statisticile pentru al treilea trimestru din 2008, cifrele anterioare indicand o crestere de 0,1%.

Danemarca, prima economie din UE in recesiune

Danemarca a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, dupa ce produsul intern brut (PIB) s-a comprimat cu 2% in intervalul analizat, fata de trimestrul anterior, potrivit datelor relevate vineri de biroul national de statistica, relateaza AFP.

In al treilea trimestru, economia se comprimase cu 0,8%. In termeni anuali, PIB-ul statului scandinav, care s-a confruntat cu o recesiune de proportii mici la inceputul lui 2008, a scazut cu 3,9%, in ultimul trimestru.

Danemarca este primul stat din Uniunea Europeana care a intrat anul trecut in recesiune tehnica. Scaderea PIB-ului vine in contextul in care Finlanda a intrat in recesiune in al patrulea trimestru din 2008, inregistrand o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 1,3%, dupa o comprimare de 0,3% in al treilea trimestru, a anuntat vineri institutul finlandez de statistica.

Produsul intern burt (PIB) a scazut cu o rata anuala de 4,9%, ajustata la numarul zilelor lucratoare, dupa ce datele revizuite au relevat o comprimare a acestuia cu 0,1% in intervalul anterior, potrivit statisticilor oficiale.

Criza din Norvegia

Guvernul norvegian a prezentat recent un nou plan de 100 miliarde coroane (11,4 miliarde euro), pentru a sustine creditarea companiilor si a oamenilor.

Guvernul de centru-stanga propune stabilirea a doua fonduri, fiecare de cate 50 de miliarde coroane, primul pentru a majora lichiditatile bancilor, iar al doilea, pentru furnizarea directa de linii de creditare a intreprinderilor ce se confrunta cu probleme in a gasi finantare.

“Facem acest lucru ca sa contribuim la consolidarea economiei norvegiene si sa ajutam la crearea de intreprinderi”, a declarat premierul Jens Stoltenberg.

Planul survine dupa unul de relansare de 20 miliarde coroane, anuntat luna trecuta, si un altul de salvare a sectorului bancar, de 350 miliarde coroane, prezentat in octombrie.

Islanda, lovita de criza

Si Islanda, o alta tara din nordul Europei ce este extrem de dependenta de sistemul sau financiar, a fost grav afectata de criza financiara internationala.

Primele trei banci ca importanta au fost nationalizate la inceputul lunii octombrie, iar Guvernul negociaza in prezent un ajutor financiar international. Un numar mare de cetateni au pierdut multi banii, iar altii au ramas cu datorii mari.

Estimarile arata ca economia islandeza se va comprima cu 10% in 2009, iar somajul este asteptat sa creasca puternic. Islanda nu este membra UE, dar premierul a promis o reevaluare a beneficiilor aderarii, in contextul actualei crize.

Islanda a primit ajutor financiar de 10 miliarde dolari in noiembrie, inclusiv 2,1 miliarde dolari din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru sustinerea economiei.

De asemenea, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat, luni, cu o treapta, la 'BBB-', ratingul national pentru creditele in valuta ale Islandei, din cauza datoriei in crestere din sectorul public, dar noul rating continua sa se incadreze in categoria 'investment grade'.

Cele mai mari trei banci din Islanda - Kaupthing, Landsbanki si Glitnir - s-au prabusit sub greutatea datoriilor de miliarde de dolari acumulate, ca urmare a extinderii agresive peste hotare, creand presiuni asupra monedei nationale si obligand Islanda sa ceara ajutor din partea FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri