"Nu exista niciun fel de discutii din cate stiu eu", a declarat purtatoarea de cuvant a CE, Amelia Torres, la o conferinta de presa, potrivit NewsIn.

Fondul a fost majorat la 25 miliarde euro (31,69 miliarde dolari), de la 12 miliarde euro anul trecut, in contextul in care criza globala a creditelor a afectat foarte dur mai ales o serie de tari din Europa de Est, determinand vanzari masive ale monedelor nationale si ale actiunilor.

Ungaria si Letonia au primit ajutoare din cadrul acestui fond. Torres a spus ca UE si oficialii romani au indicat deja ca Romania ar putea dori sa acceseze fondul, desi nu a fost facuta nicio cerere oficiala in acest sens.

Comisia a salutat, de asemenea, miscarile concertate ale institutiilor de creditare ale Uniunii Europene si ale Bancii Mondiale pentru spijinul bancilor europene.

Citeste si:

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Mondiala (BM) au anuntat vineri un plan comun de sprijinire a economiilor din Europa emergenta, de 24,5 miliarde euro.

BEI a anuntat tot vineri ca ar putea acorda imprumuturi de 8,5 miliarde euro pentru Europa de Est pana la sfarsitul lunii aprilie, in ceea ce ar putea fi primul pas al unei abordari generale a problemelor din regiune de catre Uniunea Europana.

Insa presedintele BEI, Philippe Maystadt, a spus ca masura este mai mult decat o injectie de capital de urgenta, imprumuturile facand parte din afacerile din ce in ce mai numeroase incheiate cu tarile din regiune.