Economia americana a scazut cu 6,2% in T4

Economia americana s-a comprimat in al patrulea trimestru mai rapid decat se estimase anterior, in contextul in care cheltuielile de consum au scazut si exporturile s-au prabusit, scrie AFP.

Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut cu 6,2% in termeni anuali, in intervalul octombrie-noiembrie 2008, pana la cel mai scazut nivel din 1982, conform cifrelor revizuite publicate de departamentul american al muncii. Cheltuielile de consum au scazut cu 4,3% in intervalul analizat, un nivel nemaiatins din 1980, informeaza NewsIn.

Economia americana a crescut cu 1,1% in 2008, marcand cel mai incet ritm din 2001. Investitiile in afaceri s-au diminuat cu o rata de 21,1%, in cadrul celui mai amplu declin din 1975, comparativ cu estimarile anterioare, de 19,1%. Investitiile in spatii rezidentiale s-au redus cu 22,2% in trimestrul al patrulea.

Exporturile au scazut cu 23,6% in al patrulea trimestru, comparativ cu 19,7%, potrivit estimarilor anterioare.

Deteriorarea situatiei economice tempereaza presiunile inflationiste, iar indicele preturilor pentru cheltuielile personale de consum a coborat cu un nivel record de 5%. Excluzand costurile alimentelor si ale energiei, preturile au crescut cu 0,8% in trimestrul al patrulea, in cadrul celui mai slab avans din 1997.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Irlanda va relaxa restricțiile pentru turiștii străini din 20 iulie
Setari Cookie-uri