Miliardarul american Warren Buffett a inregistrat in trimestrul al patrulea din 2008 cea mai slaba evolutie financiara din 1965, de cand a preluat grupul de investitii Berkshire Hathaway, relateaza, duminica, in editia online publicatia britanica The Telegraph.

Valoarea neta a grupului a scazut cu 10,9 miliarde dolari (7,6 miliarde lire sterline) in ultimul trimestru de anul trecut, la 109,2 miliarde dolari.

Investitiile sale si gama extinsa de afaceri de asigurari, utilitati, productie si servicii au inregistrat o scadere cu 96% a profitului net trimestrial, la 117 milioane dolari, scrie NewsIn.

In cadrul unei scrisori anuale trimise actionarilor, Warren Buffet a atras atentia cu privire la pierderile inainte de impozitare de 4,61 miliarde dolari, ca urmare a scaderii valorii de piata a 251 de contracte de derivative pe care le-a aprobat personal. Acestea au inclus mize pe 15-20 de ani ca indicele FTSE 100 al bursei londoneze si S&P 500 de pe piata americana de capital vor recupera toate pierderile recente.

Buffett a descris derivativele ca "periculoase", dar este in continuare convins ca reprezinta o miza buna. "Cred ca fiecare contract pe care il avem a fost evaluat prost la inceput, uneori in mod dramatic. Daca vom pierde bani pe derivative, va fi vina mea", a spus Warren Buffett.

19 dintre cele 20 de categorii principale de actiuni din portofoliul american al lui Berkshire, evaluate la 51,9 miliarde dolari, s-au depreciat anul trecut. Actiunile Coca-Cola, principala proprietate a companiei, s-au ieftinit cu 26%, iar cele ale American Express, cu 64%.

Pentru economia Statelor Unite, insa, estimarile lui Buffet au fost sumbre: "economia se va confrunta cu probleme in 2009 si probabil si mai incolo".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
RECORD: În Wuhan au fost efectuate 6,5 milioane de teste în 9 zile
Setari Cookie-uri