Cifra alarmanta de 1.700 miliarde euro avansata drept expunere a bancilor occidentale in Europa de Est este exagerata, o suma mult mai relevanta fiind datoria pe termen scurt, de 130 miliarde dolari a regiunii, au spus reprezentanti ai bancilor, citati de Reuters.
Statele noi membre UE au fost puse sub presiune in ultima luna, deoarece presa internationala s-a hazardat sa avertizeze in privinta dezechilibrelor economice din regiune, sugerand ca zona s-ar putea dovedi"subprime-ul Europei" pentru unele banci din zona euro.

Mai multe ziare au citat datele prezentate de Banca Reglementelor Internationale, aratand ca totalul expunerilor bancilor straine si subsidiarelor acestora in Europa de Est se ridica la 1.700 miliarde euro, anunta NewsIn.

Cu toate acestea, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) spune, intr-o scrisoare adresata publicatiei Financial Times, ca aceasta suma reprezinta bilantul contabil total al bancilor straine din regiune, nu expunerea ca datorii.

"Comparatia este lipsita de sens. O masura mult mai relevanta a nevoii de refinantare este datoria externa pe termen scurt, pe care sectorul bancar din regiune o are fata de creditorii straini", afirma Eric Berglof, reprezentantul BERD.

El a adaugat ca, excluzand Rusia si Kazahstan, care pot conta pe resursele proprii, datorita anilor in care au livrat petrol la preturi ridicate, datoria pe termen scurt a sectoarelor bancare din regiune catre creditorii straini se ridica la aproximativ 130 miliarde dolari, din care mai mult de jumatate este datorie a subsidiarelor catre bancile-mama.

Temerile privind regiunea s-au concentrat, pana in prezent, asupra nevoilor de finantare externa, care sa le mentina ritmul mai accelerat de crestere economica fata de statele occidentale, mai dezvoltate, insa este inca neclar despre ce sume este vorba, scrie Reuters.

Economistii sunt convinsi ca multe dintre statele din zona vor suferi contractii ale economiilor in acest an. Chiar si cele mai bune scenarii prevad cresteri reduse in cazul celor mai performante economii din regiune.

BERD, FMI si Banca Mondiala au solicitat bancilor occidentale din state precum Austria, Italia, Franta sau Suedia sa continue sa-si sprijine subsidiarele din zona. Miercuri, seful Unicredit, cea mai mare banca din Europa de Est, a spus ca grupul italian isi va sustine subsidiarele din regiune, declaratii care au fost facute anterior si de reprezentanti ai Erste sau Raiffeisen.

Comentariile lui Berglof sunt intarite de un studiu al Institute of International Finance (IIF), o asociatie de companii care ofera servicii financiare, cu 400 de membri al nivel global. Acesta subliniaza de asemenea ca suma de 1.700 miliarde este inselatoare si ca o contractie a fluxurilor de capital privat catre Europa emergenta, vazuta ca principal risc pentru sistemul bancar si pentru bancile occidentale, ar fi probabil limitata la Rusia si Ucraina.

Fluxurile nete private catre Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia vor continua sa vina, "intr-un ritm mult mai lent, dar inca substantial, de 60 miliarde dolari, echivalentul a 5 procente din PIB-urile lor adunate", spune IIF.

Raportul mai spune ca, desi cifra reprezinta doar 40% din varfurile inregistrate in 2007, creditarea in aceste state, de la bancile-mama va creste in continuare, in medie cu 1,5% din PIB-urile statelor din zona.

"Datele disponibile inca din septembrie sugereaza ca bancile straine si-au majorat sau consolidat finantarile catre subsidiarele locale, care raman importante pentru actionari", mai arata studiul.

IIF spune ca situatia in regiune nu este atat de rea cat este prezentata. "O mai mare diferentiere intre statele din regiune si analiza fluxurilor de capital din ultima vreme, precum si a gradului de indatorare sugereaza ca situatia in cazul multora dintre statele in cauza este substantial mai buna decat se percepe la modul general", arata specialistii de la IIF.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri