"Este posibil sa atingem obiectivul de crestere economica", a declarat Wen. Statul are nevoi sa "schimbe evolutia economica negativa cat mai curand posibil", a mai spus acesta.

Wen estimeaza ca economia Chinei va depasi recesiunea si a anuntat ca vrea sa "creasca semnificativ" investitiile, ceea ce a dus la cea mai puternica urcare a indicelui bursei chineze, Shanghai Composite, din ultimele patru luni, anunta NewsIn.

Tinta de crestere economica de 8% este comparabila cu prognoza Fondului Monetar International, care asteapta o crestere cu 6,7%, cea mai mica din ultimele doua decenii.

In contextul in care 20 milioane muncitori din mediul rural, care si-au gasit locuri de munca in orase, sunt acum someri si 7,1 milioane de absolventi de colegiu isi cauta de lucru, autoritatile sunt ingrijorate din cauza pericolului unor revolte sociale.

Scaderea ratei de crestere economica a Chinei a exercitat "presiuni severe" asupra ratei somajului, a spus Wen, care a subliniat ca tara se confrunta cu dificultati si provocari fara precedent.

Guvernul a anuntat ca va mari cheltuielile publice pentru siguranta sociala cu 32,6%, la 116 miliarde yuani in 2009, in principal pentru a mentine stabilitatea in regiunile din vestul si centrul statului.