Institutia a mai coborat si previziunile legate de inflatie pentru anul in curs, de la 1,4% la 0,4%. Pentru 2010, BCE si-a a redus, de asemenea, estimarile. Daca pana acum miza pe o crestere economica de 1%, in prezent considera ca va fi egala cu zero.

Perspectivele inflationiste pentru 2010 au fost coborate de la 1,8% la 1%. BCE a coborat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la nivelul minim record de 1,50%, in contextul in care economia se scufunda in recesiune, iar inflatia este mult sub nivelul tintit de institutie.

Decizia de relaxare a politicii monetare, in conformitate cu asteptarile analistilor, reprezinta a cincea miscare de acest gen din octombrie, in conditiile in care criza financiara afecteaza grav economia zonei euro, aflata deja in recesiune, iar inflatia ar putea continua sa se tempereze.

Toti cei 78 de economisti care au participat la un sondaj Reuters au anticipat ca BCE va cobori dobanda cheie si, cu exceptia a doi analisti, toti au estimat ca institutia cu sediul la Frankfurt va scadea dobanda cheie cu o jumatate de punct procentual.