Bancile ar trebui sa publice activele toxice din bilanturile contabile, pentru a reda increderea investitorilor in sistemul bancar si pentru a debloca piata creditelor, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.
"Comisia Europeana face apel la banci sa dezvaluie activele riscante ce figureaza in bilanturile contabile, cu scopul de a putea fi calculat gradul de solvabilitate", spune Almunia, intr-un discurs pregatit pentru a fi rostit la Frankfurt.

"Cu cat mai repede fac acest lucru, cu atat mai repede va fi redresata increderea in sectorul bancar", a explicat comisarul european.

El a mai spus ca, pentru ca programele de indepartare a activelor toxice sunt costisitoare, bancile sunt cele care ar trebui sa plateasca mai intai.

Comisarul a spus ca tarile din Uniuea Europeana trebuie sa se hotarasca daca vor sa gestioneze activele toxice printr-o "banca rea", printr-o schema de asigurari sau printr-o combinatie intre aceste metode, anunta NewsIn.

Almunia a reafirmat ca depinde de bancile mama din Europa Occidentala, ce detin subsidiare in Europa de Est, sa se asigure ca aceste unitati dispun de capital suficient, in contextul in care criza economica ar putea sa le afecteze o parte din active.

"In aceste zile se vorbeste prea mult despre situatia unora dintre bancile cu subsidiare in Europa Centrala si de Est", a spus comisarul.

"Cu siguranta, acestea trebuie sa se asigure ca si subsidiarele beneficiaza de o parte din ajutoarele primite de la guvernele nationale de bancile-mama", a adaugat el.

Almunia a mentionat ca, daca un sistem bancar dintr-o tara ramane cu o lipsa de lichiditate, nu doar ca va cauza probleme serioase pentru economia tarii respective, dar va crea si probleme bancilor-mama.

"Nu este doar o chestiune de a mentine bancile pe linia de plutire. Este vorba despre protejarea stabilitatii macroeconomice in Europa, iar Comisia monitorizeaza situatia indeaproape", a mai spus comisarul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri