Ministrii de finante din Uniunea Europeana (UE) vor solicita o inasprire bugetara rapida odata ce economia va incepe sa se redreseze, precizand ca multe state vor incepe acest proces in 2010 si altele cu un an mai tarziu, relateaza Reuters, citand schita unui document oficial.
Documentul obtinut de Reuters mentioneaza o serie de probleme economice cheie ale celor 27 de tari ale UE, ce urmeaza sa fie aduse in atentia liderilor europeni la summitul din 19-20 martie, scrie NewsIn.

Stabilirea unei tendinte de reducere a costurilor bugetare dupa reluarea cresterii economice este esentiala pentru redarea increderii consumatorii si a pietelor in politicile fiscale ale guvernelor.

Pana in prezent nu au fost mentionate date legate de inceputul acestui proces, din moment ce nimeni nu stie cand se va relua cresterea economica.

Documentul mai precizeaza ca, din cauza recesiunii si a stimulilor fiscali destinati reducerii impactului crizei, deficitul bugetar al UE se va adanci in acest an la 4,4% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel din ultimii 15 ani.

"Prin urmare, ar trebui sa fie asigurata o inversare a expansiunii fiscale, tinand pasul cu redresarea economica", se mai anunta in raportul obtinut de Reuters.

"Cele mai multe state ale Uniunii Europene isi vor incepe eforturile de consolidare in 2010, in timp ce tarile cu cele mai mari marje de manevra vor incepe in 2011", se mai arata in domcument.

UE a impus o limita superioara de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, insa cel putin 12 tari vor depasi acest prag in 2009.

In mod normal, un deficit bugetar de peste 3% din PIB ar trebui sa fie corectat intr-o perioada de doi ani de la depasirea plafonului, insa, in contextul in care, in tari precum Irlanda, deficitul urmeaza sa depaseasca 10% din PIB, scenariul nu este aplicabil.

"Un exces semnificativ al deficitului public trebuie sa fie insotit de un termen mai mare pentru corectie, dar si de un ritm anual de consolidare mai rapid", se precizeaza in document.

Ministrii vor sustine de asemenea o serie de planuri de intarire a sistemului de supraveghere a pietelor financiare, pentru a preveni o noua criza a creditelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri