Decizia a fost luata in octombrie, din cauza crizei financiare, insa a fost pusa in pericol in februarie de un vot negativ al actionarilor fostei companii mama a bancii, Fortis Holding.

Partilor li s-a oferit teoretic timp pana la miezul noptii sa revizuiasca acordul sau sa abandoneze proiectul, termen ce a fost depasit in cele din urma cu cateva ore.

Noul acord, care va fi de asemenea supus votului actionarilor, prevede, asemeni acordului anterior, ca BNP sa cumpere 75% din actiunile bancii Fortis, pe care statul belgian le detine in totalitate, anunta NewsIn.

BNP a reusit, insa, sa obtinuta noi asigurari pentru situatia in care banca se va confrunta cu dificultati, si in special o garantie asupra activelor riscante ale Fortis.

Banca va continua sa suporte pierderile pana la 3,5 miliarde euro, insa statul belgian va garanta in plus o suma de pana la 1,5 miliarde euro. Statul belgian a mai acceptat sa rascumpere banca pentru maximum 2 miliarde dolari, in cazul in care va fi necesar in urmatorii trei ani.

O alta noutate a acordului, BNP va trebui sa cumpere 25% din activitatile de asigurari din Belgia ale Fortis Holding, nivelul reprezentand un compromis intre cel de 100% anuntat in octombrie si cel de 10% prevazut intr-un acord renegociat la sfarsitul lunii ianuarie in incercarea esuata de a calma actionarii Fortis Holding.

Statul belgian a obtinut, la randul sau, asigurari de la BNP cu privire la locurile de munca si la mentinerea unui anumit numar de centre de decizie pe teritoriul tarii.