Revista Fortune a realizat topul celor mai admirate companii la nivel global, intocmit in functie de gradul de inovatie, oamenii din conducere, responsabilitatea sociala, calitatea management-ului, investitiile pe termen lung, calitatea produselor si a serviciilor si concurenta globala.
Dintre cele 363 de companii mentionate in lista Fortune, 273 provin din Statele Unite, 19 din Japonia si 17 din Germania, scrie MoneyCNN.com.

Apple este noul lider al topului Fortune “Cele mai admirate companii”. Desi a intampinat un an dificil, dupa ce directorul executiv Steve Jobs a intrat in concediu medical din cauza unor probleme de sanatate, consumatorii au ramas loiali producatorului de iPod-uri.

In ultimul trimestru, Apple a vandut 22,7 milioane de iPod-uri (in crestere cu 3% fata de anul anterior), 2,5 milioane de calculatoare Mac (in crestere cu 9%) si 4,4 milioane de iPhone-uri.

Pe pozitia a doua se afla compania americana Berkshire Hathaway, detinuta de miliardarul Warren Buffet, cu subsidiare in domenii precum asigurari, constructii si transporturi.

Compania este admirata de consumatori dupa ce a sustinut financiar companii precum General Electric si Goldman Sachs in fata crizei financiare globale.

Totusi, Berkshire a avut de suferit in acest an dupa ce actiunile de clasa A au scazut cu 49% de la recordul atins in 2007, in urma investitiilor facute la Wells Fargo, US Bancorp si American Express.

Locul trei ii revine celui mai mare producator de masini din lume, Toyota, care s-a aratat destul de puternic in fata crizei financiare. Totusi, pentru prima data in ultimii 50 de ani, compania a preconizat in luna februarie ca ar putea afisa pierderi de aproape 4 miliarde dolari in anul fiscal 2008.

Google, compania de Internet care detine cel mai popular motor de cautare web, se afla pe pozitia a patra si a castigat aceasta pozitie in urma inovatiilor. Chiar daca restul industriei IT este in declin, veniturile Google continua sa creasca.

Gigantul din sectorul de bunuri de larg conum, Johnson & Johnson, se afla pe pozitia a cincea dupa ce milioane de oameni au folosit produse precum Neutrogena. De asemenea, nici compania farmaceutica nu a fost ocolita de criza financiara si pentru prima data in ultimii 76 de ani, Johnson & Johnson a estimat o scadere a veniturilor anuale din 2009 la aproximativ 62 miliarde dolari, fata de 63,7 miliarde dolari cat au fost in 2008.

Recesiunea nu a afectat producatorul de bunuri de larg consum Procter&Gamble la fel de rau ca celelalte companii din topul Fortune, iar in acest an a reusit sa se claseze pe pozitia a sasea, in topul celor mai admirate companii. De la venirea directorului executiv A.G. Lafley la conducerea companiei, profitul s-a triplat, in mare parte datorita inovatiilor, compania axandu-se pe marci importante precum Crest si Tide.

Gigantul din industria de curierat, FedEx a reusit sa se mentina printre primele zece companii din top (pozitia 7), desi aceasta a intampinat un an dificil. Din cauza pretului ridicat la petrol si a recesiunii, pentru a reduce costurile compania a fost nevoita sa disponibilizeze 1.400 de angajati si sa inghete salariile pentru anul 2009.

Southwest Airlines ocupa pozitia a opta in topul celor mai admirate companii, mai ales ca, in ciuda pretului ridicat la combustibil, compania si-a mentinut reputatia in fata clientilor sai.

Totusi, dupa 17 ani de crestere a profiturilor, Southwest a intampinat doua trimestre consecutive de pierderi. Acest lucru insa nu a oprit compania sa incerce noi piete si a anuntat planuri prin care va opera pe noi aeroporturi internationale.

Chiar daca a primit o infuzie de capital de trei miliarde dolari din partea Berkshire Hathaway, dupa ce criza finaciara a lovit divizia financiara a acesteia, General Electric ramane una dintre cele mai admirate companii, ocupand pozitia noua. Modelul de business diversificat al General Electric ar putea ajuta compania sa treaca peste dificultatiile crizei financiare.

Desi incercarea de fuziune cu Yahoo a esuat, vanzarile Windows sunt in scadere, iar la inceputul acestui an a disponibilizat 5.000 de angajati, cu venituri de aproape 20 de miliarde dolari, Microsoft ramane in continuare o forta si ocupa pozitia a 10 -a. Compania a angajat un fost executiv Wal-Mart pentru a ajuta compania sa deschida un lant de magazine, si a readus in discutie fuziunea cu Yahoo de la venirea lui Carol Bartz la conducerea companiei de Internet.

Printre companiile importante cuprinse in topul Fortune al celor mai admirate 50 de companii se mai numara: Coca-Cola pe pozitia 12, Walt Disney (pozitia 13), McDonalds (pozitia 16), IBM (pozitia 17), PepsiCo (pozitia 21), Nike (pozitia 23), Exxon Mobil (pozitia 25), BMW (pozitia 28). Producatori importanti din industria IT precum Hewlett-Packard, Cisco si Intel se afla pe pozitiile 30, 31 si respectiv 36, in timp ce producatorii de electronice Sony si Samsung au ocupat pozitiile 39 si respective 50.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri