"Daca situatia se va deteriora, BCE este gata sa mai coboare dobanda cheie, chiar pana la zero", a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al consiliului guvernatorilor BCE, pentru publicatia financiara Boersen-Zeitung.
"Asa ceva functioneaza mai ales daca economia este amenintata de deflatie", adica o scadere generalizata si durabila a preturilor, ceea ce nu este cazul, totusi, in prezent, a adaugat oficialul.

BCE a micsorat dobanda cheie saptamana trecuta pana la 1,50% pe an, cel mai scazut nivel din intreaga existenta a institutiei cu sediul la Frankfurt. Asta in conditiile in care bancile centrale din SUA si Japonia au dobanzi apropiate de zero, iar banca centrala a Marii Britanii se apropie cu pasi repezi de acest nivel, scrie NewsIn.

Dar membrii consiliului BCE nu par sa aiba o parere unanima cu privire la strategia viitoare a Bancii Centrale Europene. Astfel, germanul Axel Weber a reiterat marti, cu ocazia prezentarii conturilor anuale ale Bundesbank, ca se opune unei dobanzi mai mici de 1%. "Nu vad niciun motiv de politica monetara ca sa coboram sub 1%", a declarat Weber.

Nu este vorba de a renunta la noi scaderi ale dobanzii, potrivit declaratiilor lui Weber, considerat unul dintre membrii influenti ai BCE. "Inca mai este loc pentru noi scaderi ale dobanzii cheie, care trebuie folosit", a estimat Weber.

Italianul Bini Smaghi s-a pronuntat, de altfel, impotriva cumpararii de titluri de stat pentru stimularea economiei, cum tocmai a decis banca centrala a Marii Britanii. "Daca BCE va cumpara titluri de stat, atunci se va apropia de politica bugetara, ceea ce va trada spiritul parintilor fondatori ai BCE", a explicat Smaghi.