UBS AG, cea mai mare banca din Elvetia, a raportat pierderi de 20,9 miliarde franci elvetieni (18 miliarde dolari) pentru 2008, mai mari decat cele indicate initial, ca urmare a costurilor legate de investigatiile autoritatilor din SUA si deprecierilor de valori mobiliare, arata Bloomberg, citat de NewsIn.

Impactul negativ asupra castigurilor nete a fost de 1,19 miliarde franci elvetieni, potrivit raportului anual al bancii cu sediul in Zurich.

UBS a acceptat, in 18 februarie, sa plateasca 780 milioane dolari si sa divulge numele a 300 de persoane care detin conturi secrete pentru a evita un proces in SUA, dupa ce banca a fost acuzata ca a ajutat americani bogati sa faca evaziune fiscala.

De asemenea, banca a inregistrat deprecieri de valori mobiliare care nu fusesera transferate inca in fondul bancii centrale elvetiene, ce face parte dintr-un pachet de ajutor guvernamental, dupa pierderile record inregistrate.

Pierderile inregistrate de UBS in 2008 sunt cele mai mari inregistrate vreodata in Elvetia.

Banca a avut deprecieri de active si pierderi de peste 50 miliarde dolari de la inceputul crizei 'subprime', fiind fortata sa stranga capital de peste 32 miliarde dolari de la investitori, printre care si guvernul Elvetiei, si sa reduca cu 11.000 numarul angajatilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
O banca daneza lanseaza prima ipoteca din lume cu dobanda negativa