Guvernul vrea sa creasca limita superioara a veniturilor impozitate cu 18% la un venit anual de 1,9 milioane forinti (circa 6.350 euro), de la 1,7 milioane forinti in prezent, anunta Reuters, citat de NewsIn.

In acest fel, contribuabilii ar urma sa aiba mai multi bani, in contextul actualei crize economice.

In cadrul propunerii, guvernul mai are in vedere, incepand cu 1 iulie, reducerea contributiilor sociale platite de angajatii cu un venit dublu fata de cel minim de la 32% la 27%, si planifica sa reduca integral valoarea platii, anul viitor.

"Credem ca tendinta de reducere a taxelor pentru angajati din actuala propunere este foarte importanta", a declarat Laszlo Keller, secretar in ministerul de finante.

Cu toate acestea, Keller a spus ca guvernul va amana reducerea unei taxe suplimentare de 4% pentru cetatenii cu venituri mari, de la 1 iulie 2009 la 1 ianuarie 2010.

Potrivit planurilor anterioare, guvernul voia sa majoreze in iulie nivelul minim de impozitare de la 18% la 19% si plafonul de venit de la 1,7 mil. forinti anual la 2,2 mld forinti.

Potrivit statisticilor, economia Ungariei s-a comprimat cu 2,3% in ultimul trimestru din 2008, peste estimarile anterioare. In plus, cheltuielile de consum au scazut cu 4,4% in perioada octombrie-decembrie.

Keller a spus ca impactul bugetar al remanierii taxelor va fi neutru in acest an. Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul bugetar la 2,9% din produsul intern brut (PIB) in 2009, de la 3,3% din PIB in anul trecut.

Pentru a compensa reducerile de taxe si contributii sociale, guvernul Ungariei va majora taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 23%, incepand cu 1 iulie, si va scumpi accizele pentru combustibili, alcool si tutun.