Presedintele american Barack Obama a declarat ca summitul G20 ar trebui sa permita o actiune concertata pentru relansarea economiei mondiale, dar si coordonarea internationala pentru reformarea sistemului financiar.
In pofida declaratiilor aparent contradictorii de o parte si de cealalta a Atlanticului, Obama s-a declarat "optimist" in ceea ce priveste succesul acestui summit crucial pentru economia mondiala. El este de parere ca liderii tarilor industrializate si economiilor emergente vor incerca sa coopereze strans pentru a face fata crizei, la aceasta reuniune din 2 aprilie, de la Londra.

"Avem doua obiective la G20. Primul este sa facem in asa fel incat sa existe o actiune concertata in intreaga lume pentru relansarea economiei. Al doilea obiectiv este sa facem progrese in ceea ce priveste un program de reforma a sistemului financiar", a declarat Obama, inainte ca secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, sa participe la o reuniune a ministrilor de externe din tarile membre G20.

Distantandu-se de pozitia administratiei fostului presedinte George W. Bush, care a gazduit un summit precedent in noiembrie, la Washington, Obama a spus ca vrea o reforma a sistemului fiscal mondial.

"Vrem un consens nou, mondial, privind mijloacele de consolidare a sistemului financiar mondial, pentru ca o criza ca aceasta sa nu aiba loc din nou", a spus si Geithner. "A venit momentul sa actionam impreuna si sa incepem sa punem la punct un cadru de reforme mai solid", a adaugat acesta.

Declaratiile din ultimele zile au sugerat, insa, ca exista puncte de vedere diferite intre americani si europeni privind posibilele rezultate ale summitului G20 de la Londra. O serie de afirmatii ale directorului Consiliului Economic National american, Lawrence Summers, au alimentat ingrijorarea ca Statele Unite sunt mai interesate de o relansare a economiei decat de o curatare a sistemului financiar, ale carui disfunctionalitati, in special in Statele Unite, au contribuit la criza mondiala.

Obama a mai subliniat necesitatea existentei unor reglementari noi in ceea ce priveste sistemul financiar. Dar deocamdata el s-a multumit sa prezinte o serie de principii, fara a detalia propunerile, in special in ceea ce priveste o actiune internationala.

La polul opus, presedintia ceha a UE a fost foarte rezervata fata de apelurile Statelor Unite de a cheltui mai mult pentru relansarea economiei si a invocat necesitatea ca Europa sa controleze deficitele.

Obama a incercat sa linisteasca celelalte state, reiterand intentia Statelor Unute de a coopera, de a lua in calcul situatia economiilor emergente si a tarilor in curs de dezvoltare si de a nu aluneca spre protectionism. El a aparat, insa, decizia administratiei sale de a adopta un plan de relansare de amploare si de a continua eforturile de salvare a sistemului bancar.

In ceea ce priveste rezultatul summitului G20, Obama s-a declarat optimist, evocand discutiile recente cu premierii japonez si britanic Taro Aso si Gordon Brown.

"Toata lumea intelege ca suntem in aceeasi barca. Cred ca tarile G20 vor vrea mult sa coopereze", a spus presedintele american.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri