Criza globala a lovit dur economia Ucrainei, PIB-ul urmand sa scada cu 6% in 2009, iar moneda nationala urmand sa se devalorizeze cu 50% in raport cu dolarul, potrivit NewsIn.

"Ucraina este in peragul falimentului si, dupa cum bine stiti, nu trebuie sa iti dobori partenerii", a spus Putin, citat de RIA Novosti.

Relatiile dintre Rusia si Ucraina sunt incordate de la "revolutia portocalie" din 2004, care i-a adus la putere pe prooccidentali. In al doilea mandat al sau ca presedinte, Putin a dezvoltat o rivalitate personala cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko. Acesta a depus eforturi pentru a scoate
Ucraina din sfera de influenta a Rusiei, iar una dintre ambitiile sale este aderarea la NATO.

Putin a spus ca Rusia nu va aplica amenzi asupra Ucrainei pentru incalcarea termenilor contractelor de livrare de gaz. "Ucraina nu ia volumele de gaz stabilite prin contract si ar trebui amendata. Vom uita insa de amenzi, pentru ca suntem constienti de realitate - nu au cum sa plateasca", a spus Putin.

Si Rusia a fost lovita dur de criza, dar Putin a declarat ca rezervele sale valutare mari o ajuta.

Ucraina a apelat la FMI pentru un imprumut, iar aceasta institutie si guvenul de la Kiev au spus miercuri ca fac progrese in depasirea divergentelor privitoare la implementarea unui program de reforme, care au intarziat acordarea unei a doua transe a imprumutului de 16,4 miliarde de dolari.