Jelasici a mai spus ca neputinta statului de a reduce cheltuielile bugetare ar duce la cresterea deficitului bugetar la 6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, informeaza NewsIn.

Intrebat daca Serbia are nevoie de cele doua miliarde dolari din partea FMI, acesta a spus, pentru postul de radio B92, ca "este nevoie de 2 miliarde de dolari doar pentru acest an, iar in cazul in care vom negocia un imprumut pe trei ani, suma va fi mult mai mare".

Jelasici nu s-a pronuntat in privinta sumei totale necesare, precizand ca va depinde de imprumuturile acordate de alte institutii financiare internationale, de asistenta din partea Uniunii Europene si de veniturile din privatizari.

Miercuri, ministrul sarb al finantelor, Diana Dragutinovici, a declarat ca Serbia s-ar descurca si cu mai putin de 2 miliarde de dolari din partea FMI.

Oficialii sarbi vor demara discutii cu FMI sapramana viitoare, pentru a inlocui actualul acord stand-by, pentru un imprumut de 520 milioane dolari, cu un aranjament de 2-2,5 miliarde dolari, pentru atenuarea impactului crizei financiare.

Necesarul Serbiei de finantare externa este estimat la 7,5-8 miliarde euro pentru acest an.