Departamentul de Comert din Statele Unite a anuntat ieri ca vanzarile de retail au scazut cu 0,1% in februarie, dupa o crestere de 1,8% in luna anterioara, un declin neasteptat de mic si una dintre rarele vesti bune pentru o economie aflata in recesiune de 14 luni, ce a dus la diminuarea unor temeri legate de cerere si a apreciat actiunile la bursa, scrie NewsIn.

Pretul petrolului 'light sweet' cu livrare in aprilie a scazut cu 43 centi/baril, la 46,60 dolari/baril, dupa ce avansase in sedinta de joi cu 4,70 dolari/baril, la 47,03 dolari/baril, recuperand pierderile din sedintele anterioare. Pretul petrolului Brent a scazut cu 54 centi, la 44,55 dolari/baril.

"Piata este in asteptare inainte de reuniunea OPEC. Preturile au fost puternice ieri, pe fondul aprecierii burselor, si isi vor mentine castigurile in sedinta de azi, in cazul in care bursele nu vor scadea", a declarat Mark Pervan, analist in cadrul ANZ.

"Piata ia in considerare o noua reducere a productiei. Pretul petrolului ar putea creste cu 4-5 dolari daca OPEC scade din nou productia, insa tendinta de scumpire nu va fi de durata. Economia va fi principalul factor care va exercita presiuni asupra preturilor", a adaugat el.

Piata se concentreaza asupra sedintei OPEC de duminica, asteptand sa vada daca ministrii vor decide o noua scaderea cotelor de productie, optiune preferata de cel mai influent stat al organizatiei, Arabia Saudita.