Turcia va reduce impozitele pentru consum in sectorul auto, pentru produsele electrice si electrocasnice si pentru tranzactiile bancare, ca sa sustina cererea din economia aflata in dificultate, a spus premierul Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

Pachetul de stimuli survine in contextul in care guvernul face eforturi sa combata scaderea drastica a economiei, care a lasat sute de mii de oameni fara un loc de munca si a intensificat cererile ca Turcia sa depaseasca obstacolele din calea unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), potrivit NewsIn.

FMI a anuntat in cursul saptamanii trecute ca a analizat motivele de ingrijorare ale premierului turc cu privire la conditiile acordului si a facut o serie de propuneri. Cu toate acestea, postul de televiziune Kanal 24 l-a citat pe Erdogan ca spunand ca nu a primit inca propunerile modificate.

Ulterior, Erdogan a dezvaluit detalii despre pachetul economic. Premierul turc a declarat la o intalnire electorala ca impozitele speciale pe consumul din sectorul auto si pentru produsele electrice si electrocasnice vor fi micsorate timp de trei luni, fara sa precizeze, insa, cuantumul reducerii.

Erdogan a mai spus ca guvernul va reduce taxa pe valarea adaugata (TVA) la cumparaturile casnice de la 18% la 8%, timp de trei luni.

De asemenea, guvernul vrea sa micsoreze la 10% impozitele pentru tranzactiile bancare, a mai declarat Erdogan, inainte de alegerile locale din 29 martie.
"Vom continua sa luam masuri noi cand va fi cazul. Vom lua masuri noi sa facilitam circulatia creditelor intre sectorul financiar si cel nefinanciar", a spus premierul turc.

Guvernul turc s-a confruntat cu critici din partea grupurilor de afaceri ca nu ia destule masuri si ca a intarziat deciziile de indepartare a recesiunii. Fondul Monetar International estimeaza ca economia Turciei se va comprima cu 1,5% in 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune