Goldman Sachs, Societe Generale si alte banci europene au fost pricipalele beneficiare ale unor plati de 93 miliarde dolari realizate de AIG, suma ce reprezinta mai mult de jumatate din banii publici utilizati pentru salvarea asiguratorului, relateaza Reuters.
Anuntul facut de American International Group Inc (AIG) este un nou posibil cosmar de relatii publice, venind in acelasi weekend in care administratia Obama si-a exprimat nemultumirile legate de planul AIG de a oferi prime semnificative angajatilor din aceeasi divizie care a distrus compania, emitand active riscante in valoare de miliarde dolari.

Dimensiunea platilor ilustreaza cat de serios era privita o posibila prabusire a grupului de catre autoritatile de reglementare. Presedintele bancii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat, intr-un interviu pentru CBS, ca prabusirea AIG ar fi dus la caderea sistemului financiar, anunta NewsIn.

AIG, un imens grup de asigurari ce a primit ajutoare guvernamentale de 173 miliarde dolari si care ofera in prezent angajatilor prime de 165 milioane dolari, se afla in centrul unei crize financiare mondiale pe care presedintele american Barack Obama incearca sa o combata prin planuri de cheltuieli in valoare de mii de miliarde dolari.

Ca parte a acestor eforturi, Obama va anunta o serie de masuri pentru facilitarea accesului la credite pentru companiile mici, au anuntat oficialii.

Insa anuntul ca miliarde dolari din banii contribuabililor americani au fost directionati prin AIG catre Goldman Sachs, una dintre firmele cele mai afiliate politic de pe Wall Street, si catre unele banci europene printre care Deutsche Bank, Societe Generale si Barclays, ar putea creea noi nemultumiri legate de planurile de salvare a bancilor din Statele Unite.

Faptul ca fonduri de miliarde dolari acordate pentru sustinerea AIG au fost transferate catre banci europene si catre case de investitii de pe Wall Street ar putea naste noi indoieli legate de necesitatea salvarii din punct de vedere economic.

"Nu mi se pare corect ca cetatenii americani sa suporte 100% din pierderi", a declarat Campbell Harvey, profesor de finante in cadrul Duke University.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri