"Cred ca FMI va aproba 2 miliarde euro pentru acest an si un total de 3 miliarde euro pentru doi ani", a declarat Dinkic cu ocazia unui forum economic.

Suma mai mare decat se estima este ultimul din seria unor semnale ca actuala criza economica are un impact mult mai mare asupra Balcanilor decat prevedeau politicienii in urma cu doar o luna, anunta NewsIn.

In discutiile cu FMI, Serbia incearca sa renegocieze un acord de 520 milioane dolari incheiat in luna noiembrie, concentrandu-se asupra protejarii rezervelor valutare.

"Imprumutul FMI va fi important pentru increderea natiunii in sistem", a spus Dinkic.

Serbia estimeaza ca FMI va accepta un deficit fiscal mai mare, de cel putin 3% din PIB, in urcare fata de nivelul de 1,75% stabilit in cadrul ultimului acord stand-by.

Guvernul condus de premierul Mirko Cvetkovic nu a publicat inca un plan de reducere a cheltuielilor, vazut ca un element cheie intr-un nou acord.

Productia industriala a scazut in ianuarie cu 17,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, inflatia s-a accelerat la 10,7%, iar banca centrala a cheltuit peste 500 milioane dolari pentru a echilibra deficitul de plati.

Imprumutul FMI ar consolida rezervele valutare, ce se situau in ianuarie la un nivel de 7,99 miliarde euro.