Gaspari a mai spus ca ritmul de crestere economica ar putea stagna sau deveni usor negativ in 2009, o perspectiva mai optimista decat estimarile Fondului Monetar International (FMI), ce prevede o comprimare de 1%.

Ministrul a mai declarat intr-un interviu pentru Reuters ca Slovenia este pregatita pentru o noua emisiune de obligatiuni in acest an, in ciuda unui anunt recent facut de ministerul de finante, ce sustinea ca deocamdata nu este nevoie sa apeleze la pietele internationale, potrivit NewsIn.

Slovenia a emis in ianuarie obligatiuni in euro cu scadenta la trei ani in valoare de 1 miliard euro, in incercarea de a atenua impactul crizei internationale a creditelor.

"Slovenia a facut deja o emisiune in ianuarie si este pregatita pentru o noua emisiune in aprilie sau mai", a spus Gaspari, fost guvernator al bancii centrale, consilier al primului ministru pe problme privind criza financiara.

"Prima emisiune a fost de 1 miliard euro, a doua ar putea avea o amploare similara", a adaugat acesta.

Ministrul a spus ca emisiunea nu pune in pericol ratingul AA al creditelor Sloveniei, insa ca emisiunile semnificative facute de mari state din Uniunea Europeana fac dificil accesul la piete pentru natiunile mai mici.

"Ne putem astepta la multe emisiuni in urmatoarele luni, ceea ce reprezinta un posibil pericol pentru tarile mai mici, precum Slovenia, nu din cauza calitatii ratingurilor, ci pentru ca nu sunt disponibile suficiente fonduri in piata", a explicat acesta.