Fitch a plasat in decembrie ratingurile 'BB-' ale creditelor pe termen lung in valuta si moneda locala sub perspectiva negativa, ceea ce reflecta opinia agentiei ca deteriorarea conditiilor economice si financiare internationale au accentuat vulnerabilitatea Serbiei, avand in vedere datoriile externe mari, deficitul de cont curent semnificativ si cerintele majore de finantare externa, potrivit NewsIn.

"Pe fondul mediului economic dificil si al nevoii mari de finantare externa, Fitch considera ca succesul unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) si implementarea unui program credibil de ajustare economica ar sustine ratingul Serbiei si ar asigura stabilitatea financiara. Cu toate acestea, Serbia se confrunta in continuare cu dificultati semnificative, asa cum sugereaza perspectiva negativa a ratingurilor", a declarat David Heslam, expert in cadrul Fitch.

Cresterea puternica a creditarii si a investitiilor a dus la adancirea deficitului de cont curent, estimat de Fitch la 18% din produsul intern brut (PIB) in 2008, fata de 13,3% in 2007.

Serbia a solicitat de la FMI un credit pe doi ani, in valoare de 3 miliarde euro, cu 50% mai mult decat in planul initial, pentru a sustine sistemul financiar, a declarat luni vicepremierul Serbiei, Mladjan Dinkic.

In discutiile cu FMI ce au inceput luni, Serbia incearca sa renegocieze un acord de 520 milioane dolari incheiat in luna noiembrie, concentrandu-se asupra protejarii rezervelor valutare.

"Imprumutul FMI va fi important pentru increderea natiunii in sistem", a spus Dinkic.

Serbia estimeaza ca FMI va accepta un deficit fiscal mai mare, de cel putin 3% din PIB, in urcare fata de nivelul de 1,75% stabilit in cadrul ultimului acord stand-by.