19 Martie 2009

Scandalul AIG continua: Angajatii sunt fortati sa inapoieze jumatate din primele incasate



Presedintele American International Group (AIG), Edward Liddy (foto), a declarat miercuri in fata unei comisii a Congresului american ca a cerut conducerii companiei sa inapoieze "cel putin jumatate" din primele percepute dupa salvarea firmei de catre stat, relateaza AFP.
"Am cerut angajatilor de la AIG Financial sa faca un pas inainte si sa adopte atitudinea corecta. Am cerut celor care au primit plati de 100.000 de dolari sau mai mult sa inapoieze cel putin jumatate din banii primiti", a declarat seful AIG, in fata comisiei parlamentare, adaugand ca "unii dintre ei au facut deja un gest in acest sens, propunand sa inapoieze integral primele".

Anterior, presedintele AIG, Edward Liddy, a spus ca unele dintre platile compensatorii de la compania de asigurari au fost 'dezgustatoare', admitand o plangere publica despre plata unor prime de peste 165 milioane dolari, dupa salvarea companiei de catre contribuabili.

"Nimeni nu stie mai bine decat mine ca AIG a primit ajutoare guvernamentale generoase", a spus Liddy, in varsta de 63 de ani, potrivit textului declaratiei pregatite pentru o audiere de la Congresul SUA.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a spus marti ca American International Group (AIG) va trebui sa ofere compensatii contribuabililor pentru primele de 165 milioane dolari platite angajatilor, ca o conditie pentru sprijinul promis de guvern, de 30 miliarde dolari, scrie Reuters.

Oficialul a subliniat ca Trezoreria va scadea primele de 165 milioane dolari din viitorul sprijin de 30 miliarde dolari. Primele platite de AIG, ce fusesera aprobate anul trecut, inainte ca guvernul sa salveze de la faliment asiguratorul, au atras mania politicienilor americani.

Guvernul, ce detine acum aproximativ 80% din titlurile AIG, a salvat compania de la faliment de trei ori, investind circa 180 miliarde dolari in salvarea acesteia. Geithner a spus ca Trezoreria colaboreaza cu Departamentul Justitiei pentru a vedea in ce fel se poate obtine recuperarea primelor. ”Vrem sa ne asiguram ca vor exista compensatii pentru sumele pe care nu le vom putea recupera”, a spus Geithner.

De asemenea, oficialul a spus ca guvernul SUA vrea sa accelereze incheierea procesului de restructurare a AIG. ”Ca parte a procesului de restructurare, vom face concedieri si vom inchide anumite afaceri”, a spus Christina Pretto, o purtatoare de cuvant a AIG.

Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca vrea sa foloseasca toate mijloacele legale, pentru a impiedica asiguratorul AIG, salvat de la faliment de catre stat, sa acorde prime de milioane de dolari conducerii companiei. In cadrul unor declaratii facute la Casa Alba, Obama a aratat ca sectorul financiar este in situatia grea actuala din cauza comportamentului iresponsabil si a apetitului de castig.

"In aceste conditii, este greu de inteles cum traderi de produse derivate de la AIG au meritat astfel de prime, care reprezinta 165 milioane dolari", a spus presedintele american.



Citeste si