Banca Mondiala (BM)a coborat perspectivele de crestere economica pentru China la 6,5% in 2009, insa a avertizat autoritatile de la Beijing ca isi vor rata obiectivele pe termen mediu daca incearca sa combata incetinirea economica prin majorarea investitiilor, relateaza Reuters.

Intr-un raport economic trimestrial, banca a coborat estimarea de crestere a produsului itern brut (PIB) chinez in acest an la 6,5%, fata de nivelul de 7,5% prevazut in noiembrie.

Criza economica mondiala va afecta cresterea atat in acest an cat si in urmatorul, in principal prin reducerea exporturilor si a investitiilor non-guvernamentale, insa banca a precizat ca fundamentele economice ale Chinei raman suficient de puternice incat sa le permita oficialilor sa faca estimari pentru anii urmatori, informeaza NewsIn.

Banca a evaluat pozitiv includerea unor masuri de incurajare a consumului in cadrul pachetului guvernamental de stimuli in valoare de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari), din moment ce dependenta ridicata de investitii de capital ar putea afecta ritmul de formare a locurilor de munca.

Cu toate acestea, a precizat ca s-ar putea continua mutarea accentului spre consum si concentrarea mai redusa pe cheltuielile de capital, pentru a reechilibra economia si a relaiza o crestere sustenabila.

"Fundamentele Chinei sunt suficient de puternice pentru a face fata acestei crize si ar fi indicat sa transfere accentul pe cat posibil asupra problemelor pe termen mediu si lung si nu asupra obiectivelor de crestere pe termen scurt", a declarat Louis Kuijs, analist in cadrul Bancii Mondiale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Motivul pentru care China creste porci de dimensiunea ursilor polari