Institutul national de statistica din Marea Britanie a anuntat ca deficitul net din sectorul public a fost in februarie de 8,991 miliarde lire sterline, de peste opt ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, deficitul total din actualul an fiscal, ce se incheie la finalul lunii martie, a atins pana in prezent un record de 75,2 miliarde lire. Avand in vedere ca martie este in mod traditional o luna de mari cheltuieli, prognoza de deficit anual facuta de ministrul de finante Alistair Darling, de 78 miliarde lire, ar putea fi depasita cu o marja larga.

Perspectiva pe termen lung pentru finantele publice este si mai negativa. In noiembrie, Darling a estimat ca deficitul bugetar din anul fiscal ce va incepe in aprilie va atinge 118 miliarde dolari, echivalent cu circa 8% din produsul intern brut (PIB), relateaza NewsIn.

Insa, de atunci, economia s-a comprimat intr-un ritm mai rapid decat se preconiza, iar Darling va trebui cu siguranta sa isi revizuiasca previziunile luna viitoare.

Nevoia de lichiditate din sectorul public a fost in februarie de 4,359 miliarde lire, cel mai mare nivel pentru acea luna din 1995.