Fondul Monetar International a cerut, de asemenea, tarilor bogate si emergente, membre ale grupului informal G20, sa ia masuri mai puternice impotriva crizei economice, estimand ca reactiile nationale nu sunt decat "la inceput", anunta NewsIn.

FMI a estimat ca economiile dezvoltate vor intra "intr-o recesiune profunda" in acest an, cu o comprimare a produsului intern brut de 2,6% in Statele Unite si de 5,8% in Japonia, care se confrunta cu "un risc accentuat" de deflatie. Economia zonei euro ar putea scadea cu 3,2% in acest an.

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, avertizase anterior ca economia mondiala s-ar putea confrunta cu o scadere in 2009, pentru prima oara in ultimele decenii.

"FMI prevede o crestere mondiala sub zero in acest an, cea mai slaba evolutie cunoscuta de multi dintre noi", a declarat Strauss-Kahn. Degradarea continua a mediului financiar "asociata cu prabusirea increderii cetatenilor si mediilor de afaceri submineaza cererea interna in intreaga lume", adaugase el.