Subliniind ca "30% din sistemul bancar ucrainean apartine unor banci vest-europene", el a spus ca exista aici "o interdependenta de facto care cere sa reflectam cu creativitate la folosirea unor instrumente si resurse in prezent disponibile pentru Ungaria si Letonia", potivit unei conferinte, la Bruxelles, relateaza NewsIn.

"Doresc sa discut despre potentiala folosire de fonduri europene de urgenta", a declarat vicepremierul, referindu-se la suma de 25 de miliarde de euro disponibila numai pentru tarile din UE, care nu sunt membre ale zonei euro si care se confrunta cu dificultati financiare.

Ungaria si Letonia, destabilizate de criza, au imprumutat din acest pachet aproape zece miliarde de euro in total, in ultimele luni, in cadrul imprumuturilor acordate in comun de UE si FMI. si Romania este in negocieri pentru un imprumut in regim de urgenta.

Liderii UE vor discuta despre o eventuala crestere a acestui fond de urgenta la summitul de joi si vineri de la Bruxelles, dar nu au vorbit niciodata despre folosirea sa si pentru state care nu fac parte din Uniune.

Nemirea a subliniat faptul ca tara sa este vecina cu Romania si Ungaria. "Daca tarile din vecinatatea UE sunt destabilizate, efectul imediat si negativ va fi resimtit profund nu numai in vecinatate, ci si in UE", a explicat vicepremierul, care se ocupa cu integrarea europeana a Ucrainei.

FMI a aprobat in noiembrie acordarea unui imprumut de 16,4 miliarde de dolari Ucrainei, foarte afectata de criza financiara. O prima transa, de 4,5 miliarde, a fost deja acordata, dar deblocarea transei 2, de aproape 1,9 miliarde de dolari, este intarziata de divergentele dintre presedintele si premierul ucrainean, mai ales pe tema bugetului pe 2009.