Anterior, premierul polonez Donald Tusk spunea ca Polonia vrea sa inceapa negocieri cu FMI despre deschiderea unor linii de credit pentru a-si sustine credibilitatea pe pietele financiare, dar ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a clarificat ca Polonia vrea sa imprumute ea Fondul, nu sa ia un credit de la institutie, informeaza NewsIn.

"Este foarte probabil ca va exista cel putin o contributie de 75 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru FMI", a declarat oficialul polonez, la un summit in cadrul caruia liderii UE ar putea sprijini dublarea fondurilor FMI la 500 miliarde dolari si stabili o contributie proprie a UE cuprinsa intre 75 miliarde si 100 miliarde de dolari.

"Contributia Poloniei ar putea fi de 1,5 miliarde dolari", a spus Rostowski, adaugand ca "un ajutor al FMI pentru Polonia este exclus. Polonia nu are nevoie de un astfel de ajutor".

Tusk declarase anterior ca Polonia vrea sa inceapa negocieri cu FMI pentru deschiderea unor linii de creditare pentru a-si consolida credibilitatea pe pietele financiare.

"Vom discuta despre cooperare, nu despre ajutor, ci mai degraba despre deschiderea unor linii de finantare", a spus Tusk.

"Nu asteptam Fondul in acelasi fel in care il asteapta alte tari care sunt intr-o situatie financiara dificila. Polonia nu are nevoie de ajutor, ci de un martor al credibilitatii sale. FMI este un astfel de martor", a spus premierul polonez.

Rostowski a spus ca declaratiile lui Tusk inseamna ca "exista o diferenta intre tari ca Ucraina, care au nevoie de un astfel de ajutor, si state ca Polonia, care nu au nevoie de un astfel de sprijin".

FMI a acordat finantare de urgenta de miliarde de dolari pentru Ucraina, Ungaria si Letonia si negociaza cu Romania cu privire la un credit, dupa ce criza economica si financiara a creat presiuni asupra finantelor unor state.