"Exista un consens in ceea ce priveste dublarea facilitatilor la 50 miliarde euro", a declarat un oficial al Uniunii.

Fondul, din care Ungaria a primit 6,5 miliarde de euro si Letonia 3,1 miliarde de euro, este destinat sprijinirii statelor ce nu fac parte din zona euro si care se confrunta cu probleme ale balantei de plati, potrivit NewsIn.

Imprumuturile anterioare au facut parte dintr-un pachet mai mare sprijinit de Fondul Monetar International (FMI).

Anterior, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declarase ca se asteapta ca oficialii UE sa ajunga la un consens in aceasta privinta, in ultima zi a summitului de doua zile, de la Bruxelles. In acelasi timp, liderii Uniunii au rezistat cererii Statelor Unite de crestere a cheltuielilor bugetare pentru stimularea economiilor afectate de criza financiara.

Summitul de la Bruxelles, care a inceput joi, are loc in timp ce grupul celor 20 cele mai industrializate state din lume, G20, se pregateste de un summit la Londra, care va avea loc luna viitoare.

Separat, liderii UE au exclus orice pachet de ajutor aditional, in ciuda cererilor oficialilor de la Washington.

Mirek Topolanek, premierul Cehiei, stat care detine la ora actuala presedintia rotativa a UE, a declarat ca "parerile liderilor sunt unanime" si ca acestia "vor fi foarte prudenti" in ceea ce priveste planul de stimuli economici.