Letonia ar putea avea nevoie de inca un ajutor de un miliard de euro de la Comisia Europeana sau statele membre pentru a combate efectele crizei, a declarat noul premier leton, citat de Reuters.
"Nu pot exclude posibilitatea in care am avea nevoie de noi fonduri, de pana la un miliard de euro de la Comisie sau sub forma de imprumuturi de la statele membre", a declarat Valdis Dombrovskis intr-un interviu pentru Reuters, la Bruxelles, unde se afla pentru a participa la summitul UE.

Letonia obtinuse deja 3,1 miliarde de euro de la UE, 1,7 miliarde de la Fondul Monetar International si 1,8 miliarde de la Suedia si alte tari nordice, pentru a-si reduce deficitul bugetar si a-si ajuta sectorul bancar, anunta NewsIn.

"Nu cred ca vom mai obtine o suma semnificativa de la FMI, pentru ca ceea ce primim deja este probabil foarte aproape de suma maxima pe care o putem obtine", a spus noul premier. El a adaugat ca nu a discutat o noua cerere de finantare cu executivul european sau alti parteneri in timpul vizitei de vineri de la Bruxelles.

"Prima noastra prioritate este de a negocia in privinta nivelului deficitului bugetar si cu privire la modalitatile de a obtine si mentine stabilitatea tarii, de a ne pastra sansele de a reduce deficitul la 3% in 2011 si de a trece la euro in 2012", a spus Dombrovskis.

Noul guvern leton, care a preluat puterea in 12 martie, spera sa inceapa negocierile cu FMI si Comisia Europeana saptamana viitoare, pentru a mai diminua din reducerile bugetare la care Letonia s-a angajat cand a primit pachetul de salvare de 7,5 miliarde de euro anul trecut.

Potrivit acordului, Letonia trebuie sa isi mentina deficitul bugetar sub 5% din PIB anul acesta. Insa Dombrovskis spune ca acest lucru s-ar putea dovedi dificil, avand in vedere ca economia tarii s-ar putea contracta cu mai mult decat 12%, cat se estimate pentru anul acesta.

"Asa ca am inaintat astazi propunerile noastre Comisiei, inainte de discutiile de la Riga de saptamana viitoare", a spus el. "Vom incerca sa negociem pachetul pentru a ne asigura ca putem avea un deficit bugetar mai mare, probabil de 7% sau 7,5%", a adaugat premierul leton.

Letonia este a doua tara UE al carei rating a fost coborat sub investment grade de Standard & Poor's, dupa Romania, aflata si ea in discutii cu FMI pentru un ajutor financiar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri