Obama nu va accepta o eventuala demisie a secretarului Trezoreriei

Presedintele american Barack Obama a spus ca nu va accepta o posibila demisie a secretarului Trezoreriei, Timothy Geithner, care a fost criticat in cadrul scandalului legat de primele acordate de American International Group (AIG), scrie Reuters.
Geithner are in fata o saptamana cruciala, in contextul in care este asteptat sa faca public planul privind salvarea sectorului financiar american si sa anunte propunerile administratiei Obama referitoare la reglementarea acestui sector.

Obama a spus in cadrul unui interviu pentru postul de televiziune CBS ca ii va spune lui Geithner:”Imi pare rau prietene, insa slujba e tot a ta”. Secretarul Trezoreriei a fost criticat pentru ca nu a reusit sa blocheze acordarea primelor de 165 milioane dolari, acordate angajatilor de catre AIG, anunta NewsIn.

Ultimele dezvaluiri arata ca primele ar fi fost de 218 milioane dolari. In acest context, mai multi politicieni au cerut demisia lui Geithner, insa Obama l-a aparat, spunand ca are deplina incredere in acesta.

Geithner a declarat recent ca isi asuma intreaga responsabilitate pentru scandalul privind primele acordate de AIG, insa a negat zvonurile privind demisia.

La doua luni dupa investirea la Casa Alba, Obama a fost fortat de indignarea populara nu numai sa invoce mostenirea dificila pe care i-a lasat-o predecesorul sau, ci sa si dea socoteala pentru ceea ce a facut guvernul sau.

El a dat asigurari ca niciun membru al noii administratii nu a avut vreo legatura cu contractele prin care compania de asigurari AIG s-a considerat obligata sa dea prime de 165 de milioane de dolari, dupa ce primise ajutoare de la stat pentru a scapa de faliment si in contextul in care Statele Unite se confrunta cu cea mai grava criza economica din ultimele decenii.

"Imi voi asuma toata responsabilitatea, eu sunt presedintele", a repetat Obama in ultimele zile. "Tuturor celor de la Washington care incearca sa gaseasca un vinovat, le spun: veniti la mine, pentru ca este datoria mea sa am ma asigur ca reparam pagubele, chiar daca nu sunt eu cel care le-a provocat", a adaugat presedintele.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Jair Bolsonaro şi-a dat masca jos după ce a anunţat că are Covid-19
Setari Cookie-uri