"China are capacitatea de a deveni prima tara din lume care sa iasa din criza si sa isi mentina o crestere stabila pe termen mediu si lung", a declarat directorul centrului de cercetare pentru dezvoltare al Consiliului de Stat, Zhang Yutai, cu ocazia unui forum de la Beijing.

Vicepremierul Li Keqiang a reiterat tinta de crestere economica a Chinei, de 8% din produsul intern brut (PIB) cu ocazia forumului de la Beijing, spunand ca unele industrii "au dat semne de recuperare".

China tinteste o crestere economica in 2009, chiar daca economiile din Statele Unite si Japonia se comprima. Economia tarii da "semne timpurii" de stabilizare, in conditiile in care investitiile sustinute de guvern contrabalanseaza o incetinire a exporturilor, potrivit estimarilor din 18 martie ale Bancii Mondiale, anunta NewsIn.

Investitiile din China au crescut cu 26,5% in primele doua luni din 2009, in timp ce creditele bancare au crescut de patru ori in februarie, indicand ca planul de stimuli de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari) incepe sa alimenteze economia.

Guvernul Chinei face eforturi pentru sustinerea cresterii economice, in contextul scaderii exporturilor, accentuarii somajului, ieftinirii caselor si accentuarii riscului de intrare in incapacitate de plata a celor care au credite.

Milioane de muncitori migratori si-au pierdut locurile de munca, in conditiile in care scaderea comenzilor din strainatate a obligat fabricile sa scada productia sau sa se inchida.
Produsul intern brut a crescut cu 6,8% in trimestrul al patrulea, acesta fiind cel mai slab ritm din ultimii sapte ani. Economia a crescut cu 9% in intreg anul trecut, un ritm mai lent comparativ cu cel de 13% din 2007.