Comertul mondial va inregistra o comprimare de 9% in acest an, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), aceasta fiind cea mai mare comprimare dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie NewsIn.
Previziunea OMC este mult mai pesimista decat cele realizate de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala, ce mizeaza pe o scadere a comertului mondial cu 2,8, respectiv 2,1%, in 2009.

La sfarsitul lunii februarie, presedintele OMC, Pascal Lamy, vorbea deja despre un "cutremur economic", referindu-se la posibila scadere a comertului mondial. Comprimarea ar putea fi de 9% in 2009, din cauza recesiunii mondiale, arata cele mai recente previziuni ale organizatiei.

"Scaderea cererii mondiale, ce a dus la cea mai puternica recesiune mondiala din ultimele decenii, va duce la o reducere a comertului cu circa 9% in 2009. Comprimarea din tarile dezvoltate va fi deosebit de grava , exporturile coborand cu 10% in acest an. In tarile in curs de dezvoltare, ce depind mai mult de comert pentru cresterea economica, exporturile vor scadea cu 2-3% in 2009", a subliniat Lamy.

Daca perspectivele pentru 2009 nu sunt bune, cifrele din 2008 au reprezentat o serie de vesti negative. Cresterea comertului mondial a fost de numai 2% in 2008, fata de 6% in 2007, din cauza crizei financiare. "Circa 90% din schimburile comerciale sunt finantate prin credite pe termen scurt, ce au inregistrat o comprimare enorma", a mai explicat presedintele OMC.

Pentru redresarea situatiei, Lamy solicita relansarea negocierilor privind liberalizarea comertului mondial, dupa ce negocierile de la Geneva din vara trecuta nu au avut succes.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri