Previziunea OMC este mult mai pesimista decat cele realizate de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala, ce mizeaza pe o scadere a comertului mondial cu 2,8, respectiv 2,1%, in 2009.

La sfarsitul lunii februarie, presedintele OMC, Pascal Lamy, vorbea deja despre un "cutremur economic", referindu-se la posibila scadere a comertului mondial. Comprimarea ar putea fi de 9% in 2009, din cauza recesiunii mondiale, arata cele mai recente previziuni ale organizatiei.

"Scaderea cererii mondiale, ce a dus la cea mai puternica recesiune mondiala din ultimele decenii, va duce la o reducere a comertului cu circa 9% in 2009. Comprimarea din tarile dezvoltate va fi deosebit de grava , exporturile coborand cu 10% in acest an. In tarile in curs de dezvoltare, ce depind mai mult de comert pentru cresterea economica, exporturile vor scadea cu 2-3% in 2009", a subliniat Lamy.

Daca perspectivele pentru 2009 nu sunt bune, cifrele din 2008 au reprezentat o serie de vesti negative. Cresterea comertului mondial a fost de numai 2% in 2008, fata de 6% in 2007, din cauza crizei financiare. "Circa 90% din schimburile comerciale sunt finantate prin credite pe termen scurt, ce au inregistrat o comprimare enorma", a mai explicat presedintele OMC.

Pentru redresarea situatiei, Lamy solicita relansarea negocierilor privind liberalizarea comertului mondial, dupa ce negocierile de la Geneva din vara trecuta nu au avut succes.