Finlanda si-a redus perspectivele de crestere pentru acest an si pentru 2010, in contextul in care comprimarea economica mondiala a afectat exporturile, si a anuntat ca productia industriala va fi probabil intr-o situatie mai grava decat in timpul recesiunii de la inceputul anilor '90, scrie NewsIn.

Ministerul de Finante a anuntat ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 5% in 2009 si cu 1,4% in 2010. Previziunile anterioare ale guvernului finlandez indicau pentru 2009 o comprimare a PIB-ului cu 4,5% in 2009.

"Din moment ce nu se intrevede deocamdata o ameliorare a situatiei economice mondiale, exporturile sunt estimate sa scada cu aproape o cincime in acest an", a anuntat ministerul in cele mai recente previziuni economice.

"Scaderea inregistrata de productia industriala la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an este mult mai accentuata decat cea de la inceputul anilor '90. Declinul productiei industriale va fi probabil mai accentuat si mai indelungat decat inainte", arata raportul.

Ministerul de Finante a mai precizat ca, in cazul in care economia mondiala va incepe sa revina in prima parte a anului viitor, cresterea Finlandei va urma tendinta si productia industriala va marca un declin de circa 1,5%.

"Pe de alta parte, daca revenirea economica va urma acelasi scenariu de la inceputul anilor '90, economia isi va relua cresterea abia in 2011", potrivt raportului.

Finlanda va inregistra in acest an un deficit de 6 miliarde euro, in contextul in care veniturile din taxe scad si statul cheltuieste mai mult pentru stimularea economiei, a precizat ministerul, care prevede ca deficitul se va mentine in anii urmatori.

Ministrul de finante, Jyrki Katainen, a declarat ca Finlanda ar putea acumula datorii de inca 40-60 miliarde euro in urmatorii patru ani, din cauza recesiunii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si